Iz zgodovine bowlinga


 

Sodeč po najdbah, ki segajo v čas starega Egipta, so bowling poznali že okrog l. 5200 pr.n.š. Angleški kralj Henrik VIII naj bi ga igral s topovskimi kroglami. V Nemčiji in še nekaterih delih Evrope se je razvila igra, pri kateri so igralci s kotaljenjem krogle podirali 9 kegljev. Bowling z 9 keglji se je hitro razširil po Angliji in Ameriki, kjer je postal zelo priljubljen. Med prohibicijo so igro prepovedali, ker so na bowling igriščih tudi kockali in popivali. Da bi se izognili prepovedi, so dodali 9 kegljem še enega in spremenili njihov razpored v obliko trikotnika, ki se uporablja še danes.

 

Po letu 1946 so se igrišča avtomatizirala in bowling je kmalu postal ena najbolj priljubljenih oblik preživljanja prostega časa v Ameriki. 20 let kasneje se je bowling z 10 keglji razširil tudi v Anglijo, vendar so zaradi pomanjkanja denarja igrišča kmalu začela propadati.

Priljubljenost igre je upadala tudi zaradi prezapletenega načina točkovanja, kar pa se je spremenilo z uvedbo računalnikov, ki so šteli točke. V 80-ih in 90-ih letih se je število velikih bowling centrov spet povečalo in še vedno narašča. Pojavile so se še nove izboljšave, kot npr. odbijači, ki preprečijo krogli, da bi se skotalila s proge, kar je v veliko pomoč otrokom. Bowling centri so tako postali zabavni za celo družino in primerni tudi za rojstnodnevne zabave.

 

 

 

 

 

 

 

      

© 2011 bowling | sly | Lytee CMS | Impresum | Produkcija: Dspot | Pravno obvestilo