O bowlingu


 

Bowling je pravzaprav preprosta igra. Zakotališ kroglo po progi in z njo podreš keglje. Prav zato je igra tako priljubljena že toliko časa. Igra je v raznih oblikah znana že od nekdaj - zbijanje kegljev s kamnom ali kroglo. Število kegljev se je spreminjalo (7, 9, 10). Leta 1895 je bil ustanovljen ABC (American Bowling Congress) zato, da bi poenotili pravila igre.

 

Danes je bowling svetovno uveljavljena igra, igra se v 140 državah, samo v Ameriki je preko 250.000 stez in več kot 89 milijonov igralcev. Je igra za zabavo in tudi resen šport, ki ima danes v svetu 17 milijonov registriranih igralcev. Ti tekmujejo v različnih ligah in prvenstvih. Že nekaj časa pa se svetovna zveza trudi, da bi bowling postal tudi olimpijski šport.

 

 


/files/bowling/gr408643.jpg

Steza

 

Steza je dolga približno 20 m in široka 108 cm in je popolnoma vodoravna (dovoljeno odstopanje 1 mm).

/files/bowling/maxresdefault.jpg

Keglji

 

Kegljev je 10. Visoki so 38 cm, široki 12 cm in tehtajo približno 1800 gramov. Keglji so postavljeni v trikotnik. Vsa kegelj ima svojo številko - oštevilčeni so od leve proti desni in od spredaj proti koncu. Prvi kegelj, št. 1, se imenuje tudi čelni kegelj.

/files/bowling/gr408156.jpg

Krogle

 

Krogle imajo premer približno 220 mm in so težke od 8 do 16 funtov (3,8 do 7,5 kg). Hišne krogle so različnih barv, barva označuje težo krogle. Teža krogle v funtih je tudi napisana na krogli. Izberite si primerno težko (ne pretežko) kroglo v katero zlahka vtaknete prste (palec, sredinec, prstanec). Za pomoč pri izbiri krogle lahko prosite osebje.

 

 

 

 

 

 

      

© 2011 bowling | sly | Lytee CMS | Impresum | Produkcija: Dspot | Pravno obvestilo